fresh fruits, bowls, fruit bowls-2305192.jpg

Ne îngrașă fructele?

Din copilărie suntem învățați că fructele sunt utile și pot fi consumate în cantități nelimitate. Beneficiile fructelor sunt mari! Fructele și fructele de pădure au o compoziție bună și sănătoasă. Sunt sursă de vitamine, minerale și  fibre. Îmbunătățesc metabolismul și măresc starea imunitară.

CE ASCUND FRUCTELE?

Ceva interesant au fructele în componență. Ele conțin zahăr (fructoză). Diferența între fructe și zahărul obișnuit este că fructele conțin fibre, elemente nutritive, iar zahărul obișnuit, nu.

Fructele precum banana, curmalul și strugurii pot concura cu ușurință cu deserturile în ceea ce privește conținutul de zahăr. Fructele delicioase conțin în medie aproximativ 10 grame de zahăr natural la 100 de grame de produs. Zahărul rămâne zahăr în banană, măr, zahărul din sfeclă de zahăr sau cel din trestie- toate din surse natural. Corpului îi este indiferent de unde obține energie: din ciocolată sau fruct.

Fructoza este 100% metabolizată în ficat. Ficatul poate procesa o cantitate redusă de  fructoză în fiecare zi. Și dacă îi oferim fructoză în cantități excesive, munca ei este dezechilibrată. Excesul de fructoză este transformat în grăsime.

Pe de altă parte, fructele conțin fibre necesare pentru funcționarea bună a tractului gastro-intestinal.

DE CARE FRUCTE SĂ MĂNÂNCI?

Orice fructe sunt potrivite, doar că unele le vei mânca pe săturate, altele cu moderație. Diferența o fac caloriile (cantitatea de energie pe care o primești ) și indicele glicemic (puterea de creștere a glicemiei în sânge) ale fructelor. Din prima categorie fac parte toate fructele de pădure, kiwi, citricele, merele verzi, grapefruit, caise, vișine. Vei mânca 200-250g. în zi.  În grupa a doua intră bananele, curmalele, strugurii, pepenele roșu, pepenele galben, mango. Porția acestora va fi de 100-150g. într-o zi.

Cel mai bine este să alegi fructele locale și de sezon. Poți opta pentru varianta proaspătă sau înghețată a acestora.

Denumire fructIndicele glicemic (IG)
  
 IG ridicat
Pepene roșu80
Pepene galben70
  IG mediu
Banane60
Ananas60
Mango55
Struguri51
Rodie50
Portocale42
 IG scăzut
Piersici40
Căpșuni40
Prune39
Pere38
Mere verzi33
Grapefrut25
Afine25
Coacăze25
Zmeură25

CÂTE FRUCTE POȚI MÂNCA ZILNIC?

Toate fructele sunt benefice când sunt consumate în cantitățile potrivite corpului. Recomand consumul a 2-3 fructe sau 200g. fructe de pădure pe zi. Consumând kilograme de fructe apare șansa de a dezvolta rezistența celulelor la insulină. Pentru a încetini ridicarea nivelului de zahăr în sânge (glicemia), poți mânca pe lângă fructe 2-3 linguri de iaurt sau brânză, sau câteva nuci. Fructoza (zahărul din fructe) consumată în cantități mari, devine hrană bună pentru ciuperci și flora patogenă din intestine. Recomand minimizarea sau excluderea fructelor în diagnoze de alergii, acnee, glicemie mărită, diabet de tip 2, disfuncții gastrointestinale, boli autoimune.

CÂND SĂ MĂNÂNCI FRUCTELE?

Știi deja ce fel de fructe să mănânci. Dar este cumva un timp anumit pentru a le consuma? Îți recomand în prima jumătate a zilei, cam până la ora 15-16 a zilei.  Până la acest moment este perioada ta activă și corpul are nevoie de mai multă energie. Astfel vei reuși să cheltui energia primită în urma consumului de fructe. Este minunat dacă le vei mânca la micul dejun sau la prânz.  Este loc pentru fructe în orele mai târzii, dacă faci ora de sport.

FĂ DIN FRUCTE BENEFICIU!

Zahărul, în cazul dat, fructoză, indiferent de sursa provenienței, în cantități mari, când nu este utilizat de celule sub formă de energie, este depozitat în celulele de grăsime. Apare șansa de a acumula kilograme în plus. Iată un motiv să faci zilnic mișcare fizică.

Fructele rămân un deliciu sănătos! Trebuie doar să știi când să te oprești.

Eu prefer căpșunile, cireșele, zmeura. Dar tu?

Cu drag pentru sănătate.

ro_RORomână