Ai mâncat pe săturate, simți stomacul plin, ai băut și apă, dar oricum ai dorință de ciocolată sau o bucățică de tort. Afli din acest articol de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face.
Pe de o parte, știi că mult dulce îți poate face rău, pe de altă parte, gustul, culoarea, textura dulciurilor sunt o ispită pentru tine și te dai bătută.
Motivele pentru care ai tentația de a mânca dulciuri după prânz sau cină pot diferi de la persoană la persoană. Poate pentru că ai creat obiceiul de a mânca dulciuri după masă, iar acum această dorință apare automat. Poate că prânzul sau cina nu te satisfac și dorești altceva. Mâncarea a avut gust bun? A arătat bine? Ți-a plăcut? Ți-a satisfăcut foamea? Sau poate suferi de o scădere a zahărului în sânge, iar corpul și creierul așteaptă o nouă „doză”. Sau atașamentul tău față de dulciuri este emoțional și vine din copilărie? Poate desertul a fost o tradiție specială a familiei? Sau părinții tăi te-au răsplătit cu dulciuri? Sau ai vreo problemă ascunsă la nivelul tractului gastro-intestinal? Sau ești doar programată genetic?
TU NU EȘTI DE VINĂ
Când zahărul este absorbit de organism, acesta activează centrele de recompensă din creier, eliberând hormonul plăcerii – dopamina. Drept urmare, acest lucru te motivează să repeți obiceiul de a mânca dulciuri. Această plăcere îți dă senzația de plin, de calorii suplimentare sau o percepi ca o relaxare după o zi grea.
Mama și bunica ta, atunci când erai copil, dorind ca tu să mănânci toată supa sau tocana din legume, îți promiteau o recompensă sub formă de bomboane sau fursecuri dulci. În efortul de a „face ceea ce este mai bun” pentru tine, ele nu știau că acest lucru poate deveni un obicei, mai puțin benefic pentru tine, și la maturitate.
De asemenea, dorința de a mânca dulciuri după masă poate apărea dacă trăiești în viață puține momente sau emoții vii, colorate, pozitive. În aceste perioade ai lipsă de serotonină – hormonul fericirii. Iar tu ai nevoie de a fi fericită în permanență. În momentele de neliniște, suferință, descurajare, deznădejde, neâmplinire sau nerealizare dulciurile compensează fericirea reală și buna dispoziție. Tu te simți fericită.
MĂNÂNCI INSUFICIENT
Senzația de foame este determinată de grelină – hormonul foamei. Când mănânci insuficient, nivelul acestui hormon rămâne scăzut și semnalizează foamea. Știu că după cină, nu mai vrei o a doua porție de broccoli, preferi mai degrabă alimentele bogate în calorii mult mai atractive, gen vafe, fursecuri, biscuiți sau tort.
Același lucru se întâmplă și atunci când nu mănânci cantitatea necesară corpului tău de proteine calitative și grăsimi bune sau le excluzi din meniu. În asemena condiții celulele sunt flămânde, la fel ca și tine. Ca să le dai saturație rapidă, le oferi ce ai la îndemână acolo în sertar, adică ceva dulce.
La micul dejun 2 ouă sau 100 de grame de brânză, la prânz 150 de grame de carne sau pește, la cină 100-150 de grame de năut sau linte cu 1 linguriță de ulei, la gustare 30 de grame de cașcaval vor acoperi necesitățile corpului tău de proteine și grăsimi.
PREA MULTE ALIMENTE ALBE
Pâinea, pastele și clătitele din făină albă, orezul alb fac parte din grupul carbohidraților simpli. Sunt digerați rapid, determinând pancreasul să producă insulină, ceea ce duce la o creștere rapidă a zahărului din sânge, și apoi la o scădere la fel de rapidă. Alimentându-te preponderent cu asemenea produse, provoci corpul să ceară recompensă de energie. Dai doar calorii goale. Drept urmare, te simți slăbită și fără energie. Tu vrei să îl ajuți și îi dai combustibil, adică dulciuri, căci anume ele produc cel mai rapid energie.
Încearcă să înlocuiești produsele albe, rafinate cu cele integrale. Neapărat pe lângă porția de paste sau orez integral, mănâncă o bucată de pește sau carne și o porție bună de legume. Vei avea sațietate pe termen mai îndelungat și nivelul zahărului în normă. Plus fibre.
Asigură-te că mănânci suficiente fibre pentru a minimiza fluctuațiile zahărului din sânge. Adică, la micul dejun 100-120 de grame de fructe sau fructe de pădure sau 150 de grame de legume, la prânz și cină câte 150 de legume proaspete sau ușor gătite.
PRÂNZUL SAU CINA DUREAZĂ MAI PUȚIN DE 20 DE MINUTE
Dacă mănânci în zece minute, atunci foamea poate încă persista decât dacă mănânci timp de 20 de minute. Cercetările arată că percepția noastră asupra alimentelor 70% depinde de mirosul acesteia. Dacă mănânci repede, atunci te lipsești de ocazia de a te bucura de aroma mâncării. Ca să nu mai vorbim, grăbirea împiedică digestia eficientă și absorbția nutrienților.
Mănâncă încet. Stabilește un obiectiv de a mânca nu mai mult de jumătate din masă în 10 minute. Poți lăsa tacâmurile deoparte după fiecare mușcătură și să mesteci bine mâncarea. După 20 de minute vine și saturația. Este mai puțin probabil să mai vrei o porție de ceva dulce.
PENTRU CĂ EȘTI FEMEIE
Femeile, spre deosebire de bărbați, au modificări hormonale ciclice lunare pe tot parcursul vieții lor. Din această cauză, întreruperile hormonale apar în organism și acest lucru afectează echilibrul energetic. De exemplu, progesteronul din a doua fază a ciclului menstrual, are sarcina de a păstra și a sprijini sarcina, iar acest lucru necesită multă energie care trebuie luată și stocată de undeva. Progesteronul poate afecta centrele alimentare, poate crește poftele alimentare.
Multe femei în perioada premenstruală suferă de foame severă, apetit și preferințe alimentare, în special combinații zaharate și grase, gen tort, eclere, frișcă bătută.oada premenstruală suferă de foame severă, apetit și preferințe alimentare, în special combinații zaharate și grase, gen tort, eclere, frișcă bătută.
Ciocolata neagră de 70-80% este ideală pentru aceste perioade.
ÎNCEARCĂ ACEȘTI 4 PAȘI
- Înlocuiește. Principalele tipuri de zaharuri găsite în dulciuri sunt zaharoza și fructoza. Dacă comparăm raportul dintre beneficii și daune ale ambelor, fructoza va fi mai benefică. Sursele sale sunt fructele și fructele de pădure. Prin urmare, dacă după prânz sau cină te atrag necontrolat dulciurile, este mai bine să mănânci un măr sau o mână de zmeură. Astfel, vei răsfăța papilele gustative.
- Redu cantitatea. Dacă ai obiceiul să mănînci două prăjituri sau o ciocolată întreagă, încearcă treptat să micșorezi din porția dulce. Zilnic mai puțin cu o mușcătură. Vreau doar să îți reamintesc, că seara, capacitatea corpului de a lucra scade, digestia și procesele metabolice sunt inhibate.
- O formă mai ușoară. În loc de prăjituri grase și grele sau produse de patiserie cu aluat de smântână, probează marshmallows sau jeleu. Aceste delicatese sunt mai ușor de digerat.
- Delimitează. Consumul de dulciuri poate fi o masă separată – îți vei permite o ceremonie de ceai. În loc să întrerupi plăcerea unei mese copioase cu un desert nepotrivit, poți prepara câteva ore după prânz ceai aromat cu o prăjitura preferată.
Practicând acești pași pe termen lung, vei avea un tract gastrointestinal sănătos, vei crește eficiența și vei dai șansă corpului să lase din grăsime. Iar banii economisiți pe dulciuri îi vei folosi pentru lucruri benefice.
Fă din mâncare o plăcere, dar nu sensul vieții și lasă dulciurile să fie uneori acordul final al mesei.
Cu drag pentru sănătate.