Ajută-ți tractul gastro-intestinal și el te va ajuta pe tine.

Dialogul meu cu oglinda este asemeni vorbirii unui bărbat îndrăgostit. Ea, asemeni unui bărbat, îmi admiră silueta suplă, pielea curată și starea de bine după somn. Este un adevărat compliment. La tine este la fel? Sper, că da.

Principala regulă a stării de bine, siluetei dorite și a alimentației echilibrate este buna funcționare a tractului gastro-intestinal. El, asemeni unei relații de cuplu, necesită grijă zilnică. Dar, spre mirarea mea, grija tractului gastro-intestinal ca și al unei relații de cuplu, de multe ori, începe atunci când apare discomfort, durere, boală.

Oferă zilnic dragoste bărbatului ales, iar tractului gastro-intestinal 30 de grame de fibre.

Le găsești în varietatea de fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase.

Ierburile uscate și condimentele (scorțișoara, oregano, cimbrul, rozmarinul, coriandrul, busuiocul) îți oferă 20-30g. de fibre la 100g. de produs.

Fibre în crupe și leguminoase la 100g.: hrișcă-17g., linte-16g., fasole- 14g., quinoa -12g., ovăz- 10g., năut- 8g., orez brun -6g., pâine integrală- 5g., paste integrale- 5g.

Fibre în legume la 100g.: dovlecei- 7g., avocado- 6g., ardei dulce- 4g., fasole verde -4g., broccoli- 4g., ciuperci- 4g., spanac- 4g., varza- 3g., svecla roșie- 3g., morcov- 3g., cartof- 2g., frunze de salată- 2g., conopida-2g., roșii- 1,5g.
Fibre în nuci și semințe la 100g.: chia- 30g., in- 25g., dovleac-17g., susan- 14g., floarea soarelui- 10g., migdale -4g., fistic -3g., nuci- 2g., arahide -1.5g., caju -1g.

Fibre în fructe la 100g: zmeură- 8g., banană- 5g., pară- 5g., coacăze- 4g., portocală- 4g., căpșuni- 3g., măr- 2,5g., ananas -2g., prune -2g.

Ai calculat câte grame de fibre ai consumat astăzi? Dacă ai obținut 30 de grame, te felicit.

Statistica arată că fiecare a doua femeie nu consumă necesarul zilnic de fibre. Ca urmare, scaun neregulat, balonări, absorbția minimă de nutrienți din mâncare, insuficiență de vitamine și minerale, disfuncții hormonale și imunitate slabă.

Am soluția pentru tine. Adaugă în farfurie varietate de fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase la fiecare masă. Jumătate din farfuria ta trebuie să cuprindă produse bogate în fibre la fiecare masă.

La micul dejun mănâncă 100-120g. de fructe preferate și/ sau legume, plus 1 linguriță de semințe sau nuci. Poți servi o felie de pâine sau 2 linguri de cereale integrale.La prânz pregătește un mix de 200g. de salată asezonată cu ceva semințe sau nuci, sau 200g. de legume gătite și savurează un fruct. Alături poți avea o felie de pâine sau 2 linguri de cereale integrale.La cină mănâncă alte 200g. de legume prospete sau gătite. Fructele sau cerealele integrale nu le pui în meniul de la cină. Dar foarte bine se potrivesc aici leguminoasele.

Fibrele ajută la controlul greutății și la reducerea procentului de grăsime. Îți dau sațietate și așa vei evita gustările nesănătoase între mese. Vei avea o digestie bună și vei preveni constipația, plus vei menține cantitatea de bacterii bune, cheia sănătății. Consumul necesar de fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la menținerea energiei și previne diabetul de tip 2. Ajută la reglarea colesterolului și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Previne cancerul, în special cancerul de colon.

Curcubeul în farfurie la fiecare masă este un pas sigur spre sănătatea și silueta dorite de tine.

Cu drag pentru sănătate Cristina Rață
ro_RORomână