berries, dessert, healthy-6514669.jpg

Produse interzise pe stomacul gol

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Ți-ai făcut procedurile de îngrijire, un pic de machiaj, ai îmbrăcat haina dorită și ai încălțat pantofii potriviți. După 20 de minute, este totul asortat, căci asta îți dă stare de bine. Apoi alte 30 de minute oferi soțului și copiilor.

Te uiți la ceas și înțelegi că timpul te presează. Vai, trebuie ceva să mănânc la micul dejun.

Ce faci în acest moment? Stai, nu spune!

Statistica îmi arată că cel mai popular este ceașca cu cafea și, poate, o tartină.

Cafeaua

Cafeaua este un „ritual de dimineață”. Odată cu ea, primești o doză de acizi, care ajunși în stomac, stimulează producția de suc gastric, iar acidul clorhidric pe care îl conține acesta, intensifică acțiunea acizilor din cafea. Aceste procese cresc riscul de gastrită, ulcer și alte probleme gastrointestinale. Ce să faci? Bea cafeaua după ce mănânci sau cel mai bine după o oră, ca nutrienții din mâncare să reușească să fie absorbiți în sânge.

Sucul proaspăt stors

Dacă începi ziua cu suc proaspăt stors, iar nu ai ghicit. Acesta este lipsit de fibre. A rămas doar fructoza. Deci, cu un pahar de suc, primești zahăr și calorii goale. Chiar dacă acest zahăr îți dă energie pe moment, din cauza insulinei ridicate din sânge, pancreasul este încărcat odată cu el. Ce să faci? Înlocuiește sucul cu fructe proaspete în timpul micului dejun alături de 2-3 linguri de iaurt sau brânză.

Produs de patiserie

Poate preferi să servești un produs de patiserie la cafea. Senzația de foame dispare. Dar este sigur pentru sănătate? Pancreasul primește o sarcină foarte grea împreună cu zaharurile simple. Imaginează-ți că îi „dai” această încărcătură după o lungă pauză de somn. Astfel, se produce multă insulină și se ajunge la o stare de hiperglicemie care, pe termen lung, poate duce la diabet. Ce să faci? Să mănânci desertul după masa principală și cu moderație.

Produse lactate cu 0% grăsime

Vrei să ai destul calciu și vitamina D, dar să nu consumi multe calorii, de aceea mănânci produse lactate cu 0% grăsime. Lipsa de grăsimi din produsele lactate întrerupe absorbția calciului și a vitaminei D, pe care aceste produse le conțin. În plus, grăsimea neutralizează acizii care se găsesc în iaurt sau în alte produse lactate fermentate. Fără grăsimi, ai o aciditate crescută, care are un efect negativ asupra stomacului și pancreasului. Ce să faci? Alege produse lactate cu un conținut de grăsime de 15-20%.

Afumături și conserve

Te-ai obișnuit dis de dimineață cu „bunătăți” afumate sau conservate. Conținutul ridicat de sare, condimente și conservanți irită pereții stomacului și pot provoca balonări, arsuri la stomac, constipații sau diaree. În plus, acestea conțin o cantitate excesivă de aditivi, sosuri, un depozit de calorii, care se transformă în grăsime și celulită. Ce să faci? Eu recomand să consumi în cantități foarte mici și nu pe stomacul gol și chiar să le excluzi din alimentație.

Dacă vrei să fii energică pe tot parcursul zilei, să gândești clar și să nu te blochezi la sarcinile de bază ale muncii, atunci micul dejun trebuie să fie echilibrat și nutritiv. Umple o jumătate din farfurie cu fructe și legume, 1/4 pune ceva proteic (ou, cașcaval, pește, iaurt, tofu, humus) și 1/4 completează cu carbohidrați complecși (o felie de pâine integrală, 2 linguri de ovăz sau orez integral). Primești grăsimile din gălbenușul de ou, lactate, avocado, nuci.

Micul dejun dictează cu apetitul tău de mai târziu. Dacă sari peste el, te asigur, vei avea tendința de dulce și cremos.

Oferă corpului sănătate și sațietate de la prima oră a zilei.

Cu drag pentru sănătate Cristina Rață.

ro_RORomână