Mama pâine albă coace…îți amintești poezia?
În Grecia antică se credea că țăranii își datorează sănătatea și puterea lor pâinii negre. În ceea ce privește orășenii, susceptibilitatea lor la boli era asociată cu preferința acestora pentru pâinea albă.
Pâinea este un produs căutat, un fel de simbol alimentar pe care oamenii îl consumă indiferent de tipul și varietatea sa. Dar în ciuda sortimentului mare de pâine, cumpărătorul a împărțit pâinea în „albă” – din grâu și „neagră” – din secară. În acest articol afli ce le deosebește și care este mai sănătoasă?
FĂINĂ VARIATĂ
Pâinea albă este făcută din făină de grâu măcinată fin. De la boabele de grâu este înlăturată coaja, adică celuloza bogată în fibre și minerale. Astfel se pierd substanțele nutritive.
Pâinea neagră este făcută din făină integrală de grâu, secară, orz, spelta măcinate grosier, fără a se înlătura coaja boabelor, astfel păstrându-se fibrele și substanțele nutritive. În plus, pâinea neagră este saturată cu fier, calciu, potasiu și fosfor.
SATURAȚIE CU DURATĂ DIFERITĂ
Pâinea neagră este o sursă bună de carbohidrați complecși, care fiind digerați încet, sunt capabili să ofere organismului energie pe o perioadă de două ori mai îndelungată față de pâinea albă. Carbohidrații simpli din pâinea albă oferă saturație pe moment, plus calorii goale cu puține elemente nutritive.
GLUTENUL
Glutenul este o proteină care se găsește în boabele de cereale. Aluatul făcut din făină cu gluten este elastic și ușor de format. Majoritatea cerealelor conțin gluten (grâu, secară, orz, spelta). Acesta poate provoca intoleranță și reacții negative. Dacă ai intoleranță la gluten, boli ale tractului gastro-intestinal, disfuncții hormonale, boli autoimune, îți recomand să înlocuiești cerealele bogate în gluten cu altele fără gluten (crupa de mei, hrișca, ovăzul, amarantul, orezul).
CALORIILE
Valoarea calorică este mai mult sau mai puțin aceeași, în jur de 200-250kcal. la 100g. de produs, pentru că ambele sorturi de pâine au carbohidrați în componență. Pentru a avea echilibru caloric pe parcursul zilei, poți mânca la micul dejun sau la prânz 70-80g. de pâine.
Indiferent de opțiunea aleasă, fii atentă la cumpărături. De multe ori producătorul scrie pe ambalaj pâine integrală, dar când citești lista ingredientelor, făina integrală este pe ultimele locuri, nu pe primul, așa cum ar trebui să fie.
Alegerea îți aparține, după ce ai aflat detalii despre pâinea albă și neagră.
Cu drag pentru sănătate.